Vesti

Ljiljana Jovčić obišla romske porodice u Zavodu za vaspitanje dece i omladine

Beoinfo, 09.04.2009.

« prethodna - sledeća »

Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečju zaštitu, obišla je danas romske porodice iz nehigijenskog naselja kod „Belvila” koje su smeštene u Zavod za vaspitanje dece i omladine u Bulevaru oslobođenja 219. Trenutno su u Zavodu smeštene dve petočlane i jedna šestočlana porodica.

– Ovo je jedna od institucija koja je ponudila privremeni smeštaj onima koji su ostali bez svojih kartonskih baraka. Pre četiri dana smestili smo deo porodica u Dom „Drinka Pavlović”, a očekujemo da tamo dođe i samohrani roditelj sa četvoro dece. Prema spisku kojim raspolaže Gradska uprava, u naselju je bilo tačno 30 dece i za sada su sva deca i omladina smešteni u odgovarajuće institucije. Prihvatilište i prihvatna stanica za odrasla i stara lica i dalje su otvoreni za sve one kojima je pomoć neophodna – rekla je Ljiljana Jovčić.

Ona je naglasila da su sve aktivnosti preduzete bez prisile i na dobrovoljnoj osnovi, uz manje teškoće da se ljudima objasni da su uslovi potpuno adekvatni.

– Ovde su ostvarili pravo na preventivnu zdravstvenu zaštitu, ishranu, krov nad glavom, stručnu pomoć i sve drugo što je neophodno za normalno funkcionisanje. Prihvatilište je u međuvremenu obezbedilo i potrebnu odeću i pelene. Već sutra će se u pripremu predškolskog programa za decu koja su starija od sedam godina, a nisu pohađala školu, uključiti i sve druge stručne institucije. Ovo je samo prvi korak u rešavanju strateškog pitanja raseljavanja lica iz nehigijenskih naselja – rekla je Ljiljana Jovčić.

Ona je podsetila da su porodice sinoć prethodno obišle prostorije Zavoda za vaspitanje dece i omladine i da prilikom njenog današnjeg obilaska ove ustanove nije dobila nijednu primedbu.