Vesti

Potraga za novim domom

Danas, 17.09.2013.

« prethodna - sledeća»

Izmeštanje Prihvatilišta za decu na novu adresu jedino moguće rešenje

Prihvatilište za decu mesecima bez uspeha traga za odgovarajućom lokacijom na koju bi se preselilo. Zato molimo građane i lokalne samouprave da obaveste Prihvatilište o slobodnim placevima ili kućama sa dvorištem u opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara ili Voždovac, na kojima bi bila moguća izgradnja novog - kaže za Danas rukovoditeljka Prihvatilišta Danijela Stajković.

Da Prihvatilište traži novi dom potvrdio je i sekretar socijalne zaštite Nenad Matić, koji je istakao da je prioritet zbrinjavanje najmlađih koji su u teškim životnim situacijama.

- Sekretarijat je odlučio da pronađe adekvatno rešenja za Prihvatilište, odnosno kuću ili plac. Grad će investirati u ovaj projekat, a planirano je i proširenje kapaciteta, kako bi se zadovoljile sve potrebe tih mališana - ističe Matić.

Prema rečima Danijele Stajković, prostorni problemi ove ustanove postoje još od devedesetih godina, kada je radi renoviranja privremeno iseljen iz namenski zidane zgrade u Zvečanskoj 52, u zgradu Zavoda za vaspitanje dece i omladine, nekadašnji Dom „Vasa Stajić“.

- Prihvatilište se nikada nije vratilo u Zvečansku, već je iz prostora površine 1.150 kvadratnih metara preseljeno u 250 kvadrata i pripojeno Zavodu za vaspitanje dece i omladine. Godinama ukazujemo na velike probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo. Nedostatak prostora, neodgovarajući uslovi za pružanje usluga najosetljivijim grupama dece, stalna prebukiranost, nedostatak hrane i higijenskih sredstava samo su neki od njih - objašnjava Stajkovićeva. Ona dodaje da ipak najveći problem ostaje što pod istim krovom borave mladi Prihvatilišta i Zavoda za vaspitanje, čiji korisnici imaju sasvim različite probleme i tretman. Prihvatilište zbrinjava decu koja su izvučena iz rizičnih situacija poput trafikinga i zlostavljanja u porodici, dok se u Zavodu nalaze maloletna lica kojima je sud izrekao vaspitnu meru zbog krivičnih dela. Rizici od konflikata su svakodnevni, čime se direktno ugrožavaju i krše dečja prava svih korisnika.

- Jedino moguće rešenje je izmeštanje Prihvatilišta na novu adresu, za šta je neophodno da Grad i Ministarstvo rada i socijalne politike preduzmu konkretne korake za preseljenje i vraćanje samostalnosti ovoj ustanovi. Nakon više od šest meseci i brojnih sastanaka sa predstavnicima Sekretarijata za socijalnu zaštitu i predsednicima beogradskih opština, nismo uspeli da dobijemo neophodnu parcelu ni u jednoj opštini u širem centru Beograda - kaže Danijela Stajković.

Informacije o adresama lokacija treba poslati na imejl Prihvatilišta carobni.svet@gmail.com.

Pobedi za decu

Prihvatilište za decu je pre tri godine pokrenulo projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta“ sa ciljem prikupljanja sredstava za izmeštanje te ustanove. Do sada je kroz ovaj i druge projekte prikupljeno oko sedam miliona dinara. Projektu se priključila i kompanija „New Moment“, koja je ponudila da sa svojim saradnicima izvrši celokupnu izgradnju ili adaptaciju. Ipak, i pored dobre volje, deca Prihvatilišta i Zavoda još uvek dele isti krov.

Urgentna pomoć 24 sata

Zadatak Prihvatilišta je da 24 sata pruža urgentnu pomoć i zaštitu deci iz cele Srbije, zbog čega je neophodno da se nova kuća nalazi u blizini železničke i autobuske stanice, ali i bolnica.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/potraga_za_novim_domom_.39.html?news_id=267842#sthash.H3oZigxj.dpuf